Sekelskiftesdagarna på Marstrand

länk till facebooksidan

Picknick i Trädgårdsföreningen

Korsetter, krinoliner och kubb

Jane Austens 1800-tal intog på lördagen Trädgårdsföreningen. Korsetter, krinoliner och kubb varvades när 1800-talets societetsförening bjöd in till picknick. Tidstypiska kläder belönades med gratis inträde.

I grönskan på Trädgårdsföreningen kunde man i går se ett tiotal personer i extravaganta klänningar som spelade kubb och hade picknick. Det var 1800-talets societetsförening som bjudit in till träff. Bakom föreningen står Theresa och Susanna. Inspirerade av Jane Austens Stolthet och fördom gick de en korsettkurs där de lärde sig sy, och på den vägen var det.

- Det handlar om vackra klänningar, det sociala samspelet och idealet av kvinnan och mannen. Beteendet mellan dem är vackert, det gentlemannamässiga, säger Theresa.

Hon misstänker att föreningen är den enda av sitt slag i landet, och tanken är att de ska träffas varje vecka, sy, umgås och sprida känslan från 1800-talet.

Det grådaskiga vädret gjorde att uppslutningen var lite sämre än väntat. Men Theresa och Susanna planerar både en bal till vintern och en liknande träff nästa sommar.

- Självklart är målet en trädgård fylld av vackra 1800-talsklänningar, säger Theresa.

Själv bar hon en klänning inspirerad av det sena 1800-talet, då korsetter och krinoliner var de definierande attributen. Designen på Susanna klänning härstammar från det tidiga 1800-talet och symboliserar kvinnofrigörelse.

- Min klänning är påverkad av antiken, ett mjukare ideal och inte så hårt snörad korsett, säger hon.